Annons
Nyheter

Museipersonal upprörs över flytt av kvarlevor

Frågan om hur mänskliga kvarlevor på Naturhistoriska museet i Göteborg ska hanteras väcker upprörda känslor på museet, rapporterar "Kulturnyheterna" i SVT. Kvarlevorna består av kroppsdelar, ben och kranier, insamlade under 1800- och 1900-talen, i vissa fall med rasbiologiska motiv.(TT)
Publicerad 7 mars 2019

Frågan om hur mänskliga kvarlevor på Naturhistoriska museet i Göteborg ska hanteras väcker upprörda känslor på museet, rapporterar "Kulturnyheterna" i SVT.

Kvarlevorna består av kroppsdelar, ben och kranier, insamlade under 1800- och 1900-talen, i vissa fall med rasbiologiska motiv.

Annons

Det politiskt styrda Västarvet har tillsammans med Västra Götalandsregionens kulturarvsförvaltning tidigare beslutat att en gallring ska göras bland ett hundratal objekt på Naturhistoriska museet och Vänersborgs museum och att dessa antingen ska begravas eller skickas tillbaka till sina ursprungsländer.

Frågan om hur denna gallring ska gå till väcker dock upprördhet på Naturhistoriska museet, uppger SVT. Museipersonalen har nu fått besked om att kvarlevorna den 11 mars ska flyttas i väntan på den förestående gallringen, något som enligt museets personal riskerar att skada kvarlevorna.

Företrädare för Västarvet har tidigare framhållit i Göteborgs-Posten att det är förnedrande att efter sin död hamna på ett museum.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons