Annons
Nyheter

Minimalistisk pionjär till Sverige

Med sin komposition "In C" banade Terry Riley vägen för den minimalistiska rörelsen inom musiken. Ett halvt sekel senare får han fortfarande nytolkningar av verket skickade till sig. Att han hunnit fylla 80 år stoppar inte Riley, som i veckan besöker Uppsala Internationella Gitarrfestival.(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

Terry Riley anser att han helt enkelt hade tur när han kom på idén till den banbrytande kompositionen "In C" under en bussfärd i San Francisco 1964. Stycket är en så kallad öppen komposition, som består av 53 korta fraser. Musikerna kan välja att spela fraserna i vilken ordning som helst och hur ofta som helst - med vilka instrument som helst.

””

Stort genomslag

Annons

Stycket fick ett enormt genomslag när det uppfördes första gången. Det går att skönja en röd tråd från "In C", genom avantgardistisk musik av kompositörer som Steve Reich och Philip Glass, till nutida elektronisk musik. Än i dag fortsätter musiker att ta sig an "In C" på nya sätt.

””

Far och son

På gitarrfestivalen i Uppsala kommer Terry Riley att framföra "In C" tillsammans med ett 50-tal musiker, däribland dem sonen - tillika gitarristen - Gyan Riley.

När far och son Riley står på scen tillsammans får Uppsalapubliken se ett speciellt samarbete, säger Terry Riley.

””

Nya nyanser

Dessutom kommer Terry och Gyan Riley, tillsammans med den svenska duon The Gothenburg Combo, att presentera nyskrivet material för gitarr ur samlingen "The book of Abbeyozzud".

Inspirationskällan till kompositionerna är, återigen, sonen.

””

Ungdomens källa

Han har hunnit fylla 80 år, men turnerar fortfarande en hel del. Bara i år har han besökt Europa fem gånger.

Terry Riley säger att ett samarbete över generationsgränserna håller honom i gott skick.

””
Annons

Hemlängtan

Även om han inte planerar att slå av på takten så vill Terry Riley inte vara borta hemifrån i allt för långa perioder. Då blir nämligen saknaden efter hans livs största passion utöver musiken för stor.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons