Annons
Nyheter

Lundvik ber om ursäkt efter uttalande om ras

John Lundvik kritiseras för sina uttalanden om rasism i en podcast. Nu ber sångaren om ursäkt för att han sagt att man kan dela in människor i raser och att det är överdrivet att man inte får säga vissa ord.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

För bara några dagar sedan röstades han fram som den självklara vinnaren av årets Melodifestival. Nu möts John Lundvik av stark kritik för ett uttalande i en intervju i Alexander Pärleros "Framgångspodden", som släpptes den 5 mars. I podden berättar Lundvik om hur det var att som barn uppleva rasism, varpå programledaren tar upp exempel på lekar med tydligt rasistiska namn och regler från när han var liten.

””

Han påstår att det finns raser som "negro", "indier" och "svensk".

””
Annons

Många har upprörts av uttalandet och på John Lundviks Instagramkonto har flera personer uppmanat sångaren att be om ursäkt. Det gör han nu, via sin presskontakt. Till Aftonbladet säger John Lundvik att han uttryckte sig slarvigt, men att samtalet även handlar om hur ord används och uppfattas.

"Jag förstår nu att jag uttryckte mig slarvigt och kanske okunnigt, vilket jag ångrar. Jag vill därför be om ursäkt till dem som eventuellt kan ha tagit illa upp", säger han i ett uttalande och fortsätter:

"Vi har alla ett ansvar och i dag har jag fått en viktig lärdom".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons