Annons
Nyheter

Livet och döden kom i vägen för Erik Lundin

Trots en gedigen meritlista som artist har Erik Lundin inte släppt ett helt album - förrän nu. På "Zebrapojken" skildrar han total lycka och becksvart mörker. - Jag hade nog kunnat släppa bra mycket mer musik, men både livet och döden kom i vägen, säger han.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Han har hyllats på musikgalor, omnämnts som en av Sveriges vassaste textförfattare och varit förband på Håkan Hellströms "Rullande åska"-turné. Nu släpper Erik Lundin sitt debutalbum "Zebrapojken".

””

Men egentligen handlar det om döden.

Annons

Under en begravning förra sommaren fick Erik Lundin berättat för sig att ett barns sorg är randig. Det kan i den ena stunden helt gå in i sig självt, för att sekunder senare leka glatt med andra.

Under en annan begravning kort därefter berättade en psykolog för honom att han arbetade med unga som kallades zebrabarn, på grund av deras starka kontraster mellan glädjeyttringar och sorg.

Liknelsen stannade kvar i Erik Lundins huvud.

””

Död blir vardag

Skivans mest "randiga" låt skrevs redan innan han hade kommit på zebrakonceptet. "Nu dom frågar" handlar om när journalisterna yttrar de klassiska orden "Hur känns det?" under en tid när man befinner sig i en emotionell berg- och dalbana mellan en strålande karriär och ett tufft privatliv.

””

Erik Lundin var 19 år första gången en vän till honom blev mördad. Nu är han 36 och känner flera som har gått bort i skjutningar, sjukdomar och självmord.

””

Sjunger om sin bror

Samtidigt märker han av en annan inställning bland dem som lever i kriminella kretsar.

””

I låten "När hissen tystnar" sjunger han om sin bror, med rader som "Han har formats utav luften i den trakt som de hamnat, nu han klär sig, går och uppträder exakt som dom andra, att han inte redan dött måste vara tack vare mamma".

TT: Var det svårt att närma sig det här?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons