Annons
Nyheter

Litteraturpriset: Glädjande och överraskande

Beskedet om att författaren Kazuo Ishiguro tilldelas Nobelpriset mottogs med glädje i litteraturvärlden. "Det här året har de 18 ledamöterna fått till det", skriver John Mullan i The Guardian. Författaren Salman Rushdie säger till The Guardian:(TT)
Publicerad 5 oktober 2017

Författaren Salman Rushdie säger till The Guardian:

””

"Mystisk författare"

Annons

Kanadensiske författaren Michael Ondaatje, som bland annat har skrivit "Den engelske patienten", säger till New York Times att han blev exalterad av Svenska Akademiens val.

"Han är en sådan ovanlig och mystisk författare, alltid överraskande för mig, med varje bok", skriver han i ett mejl till tidningen.

Litteraturprofessorn och journalisten John Mullan skriver i The Guardian att även om valet kom som en överraskning för många, så var det inte någon överraskning i litterär bemärkelse.

"Svenska Akademien har gjort några tveksamma - och förra året uppmärksamhetssökande - val de senaste åren, men det här året har de 18 ledamöterna fått till det.", skriver han bland annat i tidningen.

"Vackert"

Bokkritikern Dwight Garner skriver i New York Times att Kazuo Ishiguro var ett säkert val.

"Han skapar världar som är tydliga på ett sätt mening för mening, men där den stora bilden avtar mot horisonten. Hans romaner handlar om upptäckt och uppenbarelse, och hur långsamt de anländer även för den mest noggranna observatören", skriver han.

Författaren Joyce Carol Oates, som har nämnts i sammanhanget i 25 år, skriver i ett svar på ett Twitter-inlägg: "Ishiguro väldigt välförtjänt. Vackert melankoliskt arbete. Favoriten är 'Never let me go'".

Ron Charles skriver i Washington post att årets val ser ut som en kurskorrigering. Han skriver bland annat att Ishiguro är "den traditionella 'stora' författaren som alla gillar att se vinna Nobelpriset".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons