Annons
Nyheter

Kulturprofilen åtalas för våldtäkter

Den så kallade kulturprofilen åtalas för två fall av våldtäkt. Åtalen gäller två fall begångna mot en kvinna i Stockholm under 2011. "Min klient är lättad och nöjd", kommenterar advokat Elisabeth Massi Fritz, som företräder kvinnan, till TT.(TT)
Publicerad 12 juni 2018

De två händelserna ska ha inträffat i oktober respektive december 2011.

””

Flera vittnen

Annons

Bevisningen består av ett flertal vittnen som enligt Voigt ger ett starkt stöd till målsägandes berättelse.

””

Björn Hurtig, kulturprofilens advokat, säger att hans klient är uppgiven, och misstänker att uppmärksamheten i medier kan ha bidragit till att åklagaren väcker åtal.

””

Målsägarens advokat Elisabeth Massi Fritz skriver i ett mejl till TT att hennes klient är "lättad och nöjd över att åklagaren i dag väcker åtal angående två fall av våldtäkt."

"Det finns omfattande stödbevisning som ska prövas i domstol. Jag och min klient kommer biträda åtalet och vi kommer även föra skadeståndstalan. Min klient har mått mycket dåligt av händelserna och hon har blivit kränkt och förnedrad på ett synnerligen allvarligt sätt", fortsätter hon.

Inleddes i fjol

Förundersökningen mot den så kallade kulturprofilen inleddes i december efter att 18 kvinnor i Dagens Nyheter vittnat om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av honom. Han har hela tiden nekat till anklagelserna.

I mars meddelade Christina Voigt att delar av förundersökningen läggs ner. De nedlagda delarna av förundersökningen gäller anmälda våldtäkter och sexuella ofredanden under 2013 och 2015. En del av de misstänkta brotten har hunnit preskriberas medan det inte gått att styrka brott i de andra.

I det här fallet tycker Voigt att bevisningen är starkare. Hon tror att tingsrättsförhandlingen kan komma till stånd först till hösten, och säger att den stora medieuppmärksamheten kring målet inte påverkar förberedelserna.

Kulturprofilen har haft nära band till Svenska Akademien - som har beslutat att klippa alla band med mannen. Även det tidigare stödet till mannens verksamhet har upphört.

"Har inte varit känt"

Annons

Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson vill inte kommentera åtalet mot kulturprofilen.

””

Tidigare har det framkommit att Akademien i december 1996 tog emot ett brev där avsändaren uppmärksammade misstänkta sexuella övergrepp som ska ha skett i samband med kulturprofilens verksamhet. I ett pressmeddelande har Akademien också framfört att det framkommit uppgifter om att ledamöter, ledamöters hustrur och personal vid Akademiens kansli "utsatts för oönskad intimitet" av kulturprofilen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons