Annons
Nyheter

Konserthuset hyllar Boulangersystrar

Två tonsättarsystrar, en festival. Tonsättarfestivalen 2015 dedikerar årets program till två kvinnor som har präglat 1900-talsmusiken på djupet. Det blir även första gången systrarna Boulangers musik framförs i Sverige.(TT)
Publicerad 12 oktober 2015

Från Bernstein till Bacharach - tonsättare i alla genrer har influerats av de franska systrarna Nadia och Lili Boulangers musik. Årets Tonsättarfestival är just nu i full gång på Konserthuset i Stockholm. Och i år tillägnas hela programmet de musikaliska underbarnen Boulanger, vars musik och pedagogik har präglat en hel musikvärld.

””

Betydande verk

Annons

Den yngre systern Boulanger, Lili, som dog endast 24 år gammal, hann trots sin ringa ålder komponera flera betydande verk. Hennes storasyster Nadia verkade främst som dirigent och blev den första kvinnan att dirigera bland annat Royal Philharmonic Society i London. Men också hon var en framstående tonsättare och under festivalen framförs några av de båda systrarnas viktigaste verk.

Systrarna Boulanger verkade i en manlig värld i en tid när kvinnor var mycket ovanliga i dessa sammanhang. Ändå lyckades de uppnå en hög status i de klassiska musikkretsarna.

””

Oväntade elever

Nadia Boulanger blev också en pedagog som många av världens största namn refererar till som sin stora inspiration och lärare, som tonsättaren Leonard Bernstein och tango nouveau-kompositören Astor Piazzolla. Men även lite mer oväntade namn dyker upp som före detta elever, som hitmakaren Quincy Jones och easy listening-kungen Burt Bacharach. Verk av den senare ska också framföras under festivalen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons