Annons
Nyheter

Kollektivfilm byggd på "sann känsla"

Gemenskap och kärlek, men också konflikter och utsatthet. Allt ryms i Thomas Vinterbergs "Kollektivet", en film som delvis bygger på hans egen uppväxt. - Den är inte baserad på en sann berättelse. Men på en sann känsla, säger den danske regissören.(TT)
Publicerad 5 juli 2016

När Erik ärver sitt gamla barndomshem i Hellerup, strax norr om Köpenhamn, övertalar hustrun Anna honom om att starta ett kollektiv. Det är utgångspunkten för "Kollektivet", där Erik, Anna och tonårsdottern Freja snart får sällskap av en brokig skara medboende.

Det blir fester, middagar och livliga husmöten, med kollektiva beslut och rikligt med öl. Men en kärleksaffär ställer snart allting på sin spets.

””
””
Annons

Oscarsnominerades för "Jakten"

Den 47-årige dansken slog igenom med "Festen" 1998, den första av de så kallade dogmafilmerna, och har de senaste åren bland annat gjort "Jakten" (2012), som Oscarsnominerades som bästa utländska film.

Thomas Vinterberg tillbringade själv en stor del av sin barndom i ett kollektiv. Från början motvilligt, men med tiden med allt större kärlek till boendeformen. När han nu blickar tillbaka är det en kärleksförklaring som blandar nostalgi och kritik.

””
””

Ett experiment?

””

Filmen bygger på en teaterpjäs med samma namn, från början skriven för Burgtheater i Wien, där Thomas Vinterberg tidigare haft framgångar med en fortsättning på berättelsen från "Festen". Men till skillnad från "Begravningen", som enligt Vinterberg var alldeles för hård för filmduken, var det ett lätt val att göra film av "Kollektivet".

Tragiska inslag

Ändå har även berättelsen om Erik, Anna och Freja hårda och tragiska inslag.

””
””

"Kollektivet" har svensk biopremiär den 15 juli. I rollerna finns bland andra Trine Dyrholm, Ulrich Thomsen, Fares Fares och Vinterbergs hustru Helena Reingaard Neumann.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons