Annons
Nyheter

Hyllar kvinnliga förebilder med ny matchtröja

Det svenska fotbollslandslagets nylanserade matchtröja pryds av foton på en rad kvinnliga förebilder. Men ett par givna personer saknas. Var är till exempel Lotta Schelin? - Det får bli en överraskning, säger Sveriges lagkapten Caroline Seger.(TT)
Publicerad 8 mars 2019

Att Sveriges nya matchtröja, framtagen tillsammans med Adidas, släpps på internationella kvinnodagen är givetvis ingen slump. Vid en första anblick ser det ut som en modern version av herrlandslagets bronströja från VM i USA 1994, men tittar man lite närmare kommer man att se att det i första hand är en hyllning till kvinnliga förebilder.

En tankeställare

””
Annons

Listan består i nuläget av 48 kvinnor, levande och döda, från olika branscher - idrott, näringsliv, musik, teater, litteratur och till och med en svensk regent - vars porträtt ska pryda spelarnas siffror. Namnen tog spelarna fram under landslagslägret i England i november.

””

Hjälpa till

Alla siffror utom en, nummer 8, är fylld. Den ska folket hjälpa till att fylla genom att nominera förslag via sociala medier. Och visst saknas det en del, som det känns, självklara namn.

Författaren Astrid Lindgren hade i vanliga fall fått en plats på tröjan, men hennes namn är kommersiellt skyddat.

Ett annat givet namn saknas också.

TT: Var är Lotta Schelin?

””

Första matchen med den nya tröjan blir Sveriges träningslandskamp mot Tyskland på Friends arena den 6 april. Den kommer sedan att användas under alla landskamper inför sommarens fotbolls-VM i Frankrike.

Under själva mästerskapet måste Sverige dock byta ut tröjorna då de porträttfyllda siffrorna inte håller VM-standard.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons