Annons
Nyheter

Höga skadestånd för olaglig dekoder

Villkorlig dom, dagsböter och skadestånd på nära 17 miljoner kronor. Det blev domen mot de fyra Jönköpingsbor som åtalats för brott mot lagen om förbud beträffande viss avkodningsutrustning.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

Jönköpings tingsrätt anser det är bevisat att två av de åtalade med hjälp av olagliga dekodrar sett till att flera hundra användare fått tillgång till Com Hems, Viasats och Canal Digitals tv-sändningar. Duon, 52 respektive 32 år, döms till villkorlig dom men ska tillsammans också betala 16,9 miljoner kronor till de tre bolagen i skadestånd.

””

Krav: 100 miljoner

Annons

Ursprungligen var bolagens skadeståndskrav närmare 100 miljoner kronor baserat på abonnemangspriser, antalet användare och under vilka tidsperioder dekodrarna använts. Tingsrätten skriver i sin dom att det inte varit möjligt att föra bevisning om antalet användare. I stället har rätten uppskattat skadeståndet till ett skäligt belopp som utgått från det antal tv-kort som beslagtagits i servrarna och som kunnat användas under de fyra år som verksamheten pågått.

””

Summan ändras

Tingsrätten hade tidigare beslutat om kvarstad på 59,4 miljoner kronor hos 32-åringen för att täcka skadeståndsanspråken. I domen ändras nu den summan till 20 miljoner.

De två andra åtalade döms till dagsböter för att ha använt avkodningsutrustningen för privat bruk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons