Annons
Nyheter

Heikensten tror på Akademiens reformvilja

Lars Heikensten, Nobelstiftelsens vd, tillstår att Nobelprisets rykte är skadat, men tror ändå att det "inom några år" kommer att ha repat sig. - Trodde vi att det här skulle hänga med i evigheter skulle vi ha tagit ett annat beslut.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Nobelstiftelsens styrelse var enig i beslutet om att åter ge Svenska Akademien uppdraget att utse Nobelpristagarna i litteratur. Lars Heikensten, stiftelsens vd, bekräftar att styrelsen har gjort klart för Akademien att ingen ledamot som har varit "djupt inblandad i de problem som uppkommit" borde vara med i den nya Nobelpriskommittén.

””

TT: Gäller detta enbart Horace Engdahl?

””
Annons

Stark ställning

Lars Heikensten framhåller vikten av att den nya Nobelspriskommittén får en stark ställning. Det blir den som nu ska lägga fram ett förslag på pristagare - alltså inte som tidigare en lista med flera olika kandidater - för Akademien.

Avgörande för att Svenska Akademien skulle återfå Nobelprisförtroendet var också att man gått med på att utreda tidsbegränsningar för hur länge ledamöterna ska sitta i kommittén men också i Akademien.

Inte detaljstyra

TT: Vad händer om man kommer fram till att allt ska vara som det alltid varit?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons