Annons
Nyheter

Hård kritik mot filmrapport

Svenska filminstitutet får stark kritik från filmkritiker och filmvetare för en rapport som skildrar representationen i svensk film. Enligt "Kulturnyheterna" i SVT uppger de att rapporten, som utförts av ett privat konsultbolag, är både "amatörmässig" och "felaktig".(TT)
Publicerad 1 juli 2015

Svenska filminstitutet får stark kritik från filmkritiker och filmvetare för en rapport som skildrar representationen i svensk film. Enligt "Kulturnyheterna" i SVT uppger de att rapporten, som utförts av ett privat konsultbolag, är både "amatörmässig" och "felaktig".

Filmvetaren och kritikern Hynek Pallas har i två debattartiklar gått till storms mot det han uppfattar som brister i rapporten, bland annat i hur rapportförfattarna kategoriserar rollfigurernas sexualitet. Han tycker att det är konstigt att Svenska filminstitutet har lagt ut arbetet på konsultföretaget Miklo som har använt sig av skribenter utan bakgrund inom filmvetenskapen.

””
Annons

I rapporten "Svensk films representation av Sverige", som kom i juni, undersöktes 30 spelfilmer med premiär förra året. I studien framkommer det till exempel att bara sju procent av alla rollfigurer kunde antas ha invandrarbakgrund och att bara en procent av alla medverkande i filmerna var homo- eller bisexuella.

Hjalmar Palmgren, chef för filmstöd på Filminstitutet, kallar debatten för en "skuggdiskussion".

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons