Annons
Nyheter

Hamlet i nutida skrud

När "Hamlet" sätts upp på Dramaten utspelas tragedin i vår mörka nutid. I regissören Jenny Andreassons version speglas samtiden i huvudpersonens handlingsförlamning. Vi följde med när ensemblen angrep manuset för första gången. - Men heej!(TT)
Publicerad 9 november 2015
””

Det duggar tätt av vänskapliga kramar och axelklappningar i den lilla lokalen. På borden står drycker uppställda och det råder ett behagligt surr av röster. Man kan nästan ta på den uppsluppna stämningen. Men nej, det är inget mingelparty vi har hamnat på, utan det första mötet med ensemblen som ska göra Shakespeares "Hamlet" på Dramaten i januari.

””

Skratt utbryter runt konferensborden ett par trappor upp i den anrika teaterbyggnaden. Här har skådespelare, scenografer, maskörer, ljud- och ljusansvariga och andra som på något vis är inblandade i uppsättningen, samlats för att gå i genom upplägget för pjäsen. Mingelsurret har nu övergått till ett koncentrerat lugn över de tjocka manusluntorna.

Annons

Modern blick på Hamlet

Jenny Andreasson som hittills mycket aktivt har undvikit de klassiska verken till förmån för kvinnliga dramatiker som blivit marginaliserade i historien, tänker nu ge mastodont-Hamlet - pjäsernas pjäs om man så vill - en modern blick i ett väldigt tydligt här och nu.

””

Jenny Andreasson har också valt att titta på klassikern genom att "ta spjärn utifrån ett feministiskt perspektiv" som hon själv uttrycker det. Något som bland annat tar sig uttryck i att hon låter en feministisk teatergrupp uppträda på slottet och låta Hamlet slåss med idén om vilken typ av man han ska vara. Men också genom att Ofelia nu får en mer framskjuten roll än vanligt.

””

Vana motspelare

Hamadi Khemiri och Nina Zanjani ska axla rollerna som Hamlet och Ofelia i Jenny Andreassons uppsättning. Zanjani och Khemiri har tidigare spelat mot varandra flera gånger, bland annat i Josef Fares filmkomedi "Farsan". Nu möts de två goda vännerna i stället i en av historiens största tragedier.

””

Det frasar när alla vänder blad. Nina Zanjanis och Hamadi Khemiris röster är tyngda av allvar.

””
””
””
””
””
””

Lite senare sitter duon avslappnat på varsin stol och småpratar. Nu ser de fram emot att ta sig an Shakespeare som det sammansvetsade team de har blivit, utan sköldar och filter inför varandra.

””

Hamadi Khemiri håller nickande med. Än så länge är det för tidigt att prata om vad han tänker fylla sin version av Hamlet med.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons