Annons
Nyheter

Fler offside och självmål i politiken

Allt fler gör självmål, är först på bollen eller är helt offside. Utan att ens vara på planen. Språkliga uttryck från fotbollens värld har blivit vanliga som metaforer i andra sammanhang - inte minst politik och media.(TT)
Publicerad 13 juni 2017

Att använda fotbollstermer i överförd betydelse har blivit mera populärt i svenskan under de senaste årtiondena, visar forskning vid Göteborgs universitet. Ökningen märks i både tal- och skriftspråk.

Man kan ha "öppet mål" eller vara "först på bollen" i många situationer. Men fotbollsspråket tycks ligga särskilt nära till hands inom politiken.

Annons

"En teori är att fotbollstermer tas till för att ge effekt och förenkla den politiska retoriken", säger Gunnar Bergh, professor i engelsk språkvetenskap, i ett pressmeddelande.

Bakom ökningen ligger, enligt forskarna, att fotbollen syns mera i media och blivit en större del av vardagslivet.

Ett fenomen är att fotbollstermer används bildligt i uttryck som man inte finner inom sporten. En debattör kan beskyllas för "ett gigantiskt självmål", eller för att ha gett en motståndare "rena rama straffsparken" - men sällan en fotbollsspelare.

Värdeladdningen kan också bli en annan, som i förre KD-ledaren Göran Hägglunds tal om "skruvade inlägg" från vänsterkanten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons