Annons
Nyheter

Fanny Ovesen vinner feministiskt filmpris

Regissören Fanny Ovesen får årets Anna-pris under invigningen av Stockholms feministiska filmfestival. Priset delas ut av kulturminister Amanda Lind och ges sedan 2014 årligen till en person som med film gestaltar kvinnors rättigheter.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Regissören Fanny Ovesen får årets Anna-pris under invigningen av Stockholms feministiska filmfestival. Priset delas ut av kulturminister Amanda Lind och ges sedan 2014 årligen till en person som med film gestaltar kvinnors rättigheter.

Fanny Ovesen är född i Sverige men tog examen från Den Norske Filmskolen i Oslo i fjol. Hon är verksam i både Sverige och Norge och har vunnit Nordic Talent Pitch Prize samt Svenska Filminstitutets Wild Card. Hon får priset för filmen "Laura", som handlar om en 19-årig tjej som soffsurfar sig genom Europa och vaknar upp efter att ha haft sex med en främling utan att minnas något.

Annons

"Årets vinnare har en klar förankring i en feministisk tematik där unga kvinnors rätt till handlingsutrymme skildras med ett eget formsäkert filmspråk och ett expressivt, djärvt och tonsäkert filmberättande", lyder juryns motivering.

Anna-priset är uppkallat efter Sveriges första kvinnliga regissör Anna Hofman-Uddgren.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons