Annons
Nyheter

Eurovisions första finalister utsedda

Favoriterna var många och motståndet tufft när den första semifinalen av Eurovision Song Contest avgjordes i Lissabon - flera av finalisterna tippas kunna vara med i kampen om årets seger. Israel och Cypern, två av årets storfavoriter, gick som väntat vidare.(TT)
Publicerad 9 maj 2018

Tio av nitton bidrag som ställdes mot varandra i årets första delfinal blir Sveriges motståndare i finalen - under förutsättning att Benjamin Ingrosso tar sig vidare från semifinal två på torsdag.

Israels kacklande storfavorit Netta får nu ladda om för finalen, där hon får framföra den metoo-inspirerade poplåten "Toy" ännu en gång.

Annons

Mikolas Josef, från Tjeckien, som tvingats ändra en del i sitt nummer till "Lie to me" efter en ryggskada vid en repetition för drygt en vecka sedan, behåller greppet om lovande odds när han få äntra finalscenen med hängslen, ryggsäck och attityd. Låten "La forza", med Estlands Elina Nechajeva, skiljer ut sig genom operapop och en maffig klänning - som projiceras runt henne på scenen - och det räckte också för finalen i Altice arena på lördag.

Första nordiska

Med ett pyrosprakande och maffigt nummer avancerade också Saara Aalto, som representerar Finland, med sin "Monsters" - hon är därmed det första finalklara nordiska bidraget. Island, som var det andra nordiska i bidraget i den första semifinalen, lyckades inte med Ari Ólafsson, balladen "Our choice" och en massa leenden i kameran.

Aalto har tävlat i brittiska "X Factor" och när TT mötte henne tidigare i veckan trodde hon att det skulle kunna ge henne några fördelar när det kommer till röster.

””

Ingrosso följde

Lite extra hoppades hon på poäng från just Storbritannien, och på lördag får hon hoppas på deras poäng igen.

””

Framför en tv på artisthotellet i närheten av arenan följde Benjamin Ingrosso den första semifinalen tillsammans med Maltas artist. Men redan på torsdag får han byta artisthotellet mot den gigantiska scenen i arenan och tävla om en finalplats med Sveriges bidrag "Dance you off" - en sändning som startar i SVT1 klockan 21.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons