Annons
Nyheter

"Ett bevis på vitryska talanger"

I hemlandet Vitryssland dröjde det fram till torsdagskvällen innan president Aleksandr Lukasjenko gratulerade Svetlana Aleksijevitj. Liksom den statskontrollerade pressen beskriver han priset som ett bevis på det vitryska folkets talanger.(TT)
Publicerad 9 oktober 2015

Den kritik av makten som Aleksijevitj uttryckte på sin presskonferens i Minsk i torsdags, då hon bland annat sade att hon inte tänker rösta i presidentvalet på söndag, syns inte alls i nyhetsbyrån Beltas rapportering.

"Författarinnan sade att hon älskar det ryska folket, älskar Vitryssland och även det ukrainska folket", skriver Belta.

Annons

Rysk kluvenhet

Även i Ryssland finns en kluvenhet vad gäller det politiska. I statskontrollerade Rossijskaja Gazeta betonar skribenten Jadviga Julferova att hon och Aleksijevitj ofta inte är överens, "om till exempel Krims återvändande till Ryssland".

Samtidigt hyllar hon pristagaren stort. "En unik vittnesbörd om 'den röda människan', såsom den framträder i ruinerna av det sovjetiska imperiet. Det här är ett stort ögonblick för rysk litteratur och kultur", skriver Juferova.

Hurrarop

I tidningen Kommersant utropar skribenten Anna Narinskaja ett "hurra" och hyllar inte minst Aleksijevitj för hennes sätt att berätta om individer och enskilda människor i ett läge när många försöker klumpa ihop människor med generaliseringar över vad "alla muslimer, alla flyktingar, alla säkerhetstjänstemän" tycker och tänker.

"Ett pris för alla och envar", skriver Narinskaja.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons