Annons
Nyheter

"De andras liv"-regissör tillbaka efter flopp

Han fick ett stort genombrott med "De andras liv" - men följde upp den med den amerikanska megafloppen "The tourist". Nu är Florian Henckel von Donnersmarck tillbaka med "Never look away" som valdes ut som Tysklands Oscarsbidrag.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Filmen är över tre timmar lång - vilket Florian von Donnersmarck inte hade räknat med.

””

"De andras liv" kom 2006 och blev en stor framgång världen över. Den tilldelades en rad priser, bland annat en Oscar för bästa utländska film. Hollywood lockade, Donnersmarck nappade och gjorde ett ordentligt magplask med Johnny Depp/Angelina Jolie-filmen "The tourist".

Annons

"Ibland stannade maskinen"

Det har tagit honom åtta år att komma igen.

””

"Never look away" - den tyska originaltiteln är "Werk Ohne Autor" - utspelas under andra världskriget och ett par decennier därefter. Kurt är barn under krigsslutet, han vill bli konstnär. Efter kriget växer han upp i Östtyskland där han blir hyllad konstnär i regimens tjänst. Han flyr till väst och utvecklar sitt konstnärskap. I centrum för filmen står också hans förhållande med en ung kvinna - vars far har ett mörkt förflutet som nazist och som varit delaktig i händelser som drabbade Kurts familj.

"Frihet kan skapa kaos"

Ett samtal med Donnersmarck om "Never look away" handlar mycket om konst och om konstens kraft och betydelse.

””
””

"Snack om framgång"

Han konstaterar att "Never look away" handlar om en människa som till sist måste förlita sig på det som finns inuti honom själv.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons