Annons
Nyheter

Boom för böcker om digital stress

Allt fler människor uppger att de går sönder på grund av digital stress. Som en följd kommer nu flera självhjälpsböcker för den som vill sluta vara skärmslav.(TT)
Publicerad 13 juli 2018

Journalisten och författaren Bella Linde har bestämt sig - under sina semesterveckor ska hon leva som hon lär i sin kommande bok "Odla ditt lagomliv".

””

I boken både resonerar och tipsar Bella Linde om hur man gör upp med digital stress, livsstilshets och kravet på att alltid vara tillgänglig.

Annons

Sjuka och dumma

””

Digital stress är vad som följer när mejl, sociala medier och nyhetsflödet kallar på din uppmärksamhet dygnet runt, när telefonen är det första du sträcker dig efter när du vaknar.

””

Flera forskningsrapporter har de senaste åren pekat på de negativa hälsoeffekterna med att ständigt vara uppkopplad. Sahlgrenska Akademin vid Göteborgs universitet presenterade en rapport redan 2012 och sedan en tid tillbaka är hälsoforskaren Magdalena Stadin vid Jönköpings universitet sysselsatt med en studie om digital stress på uppdrag av Stressforskningsinstitutet.

Lagom är bäst

Som en reaktion på folksjukdomen digital stress växer sig nu digital detox allt större, det vill säga att man under längre eller kortare tid helt avstår från sin telefon och sin dator. Belle Linde å sin sida tror att lösningen på problemet ligger i ledordet lagom, det vill säga varken för mycket eller för lite av det digitala.

Hjärnforskaren Katarina Gospic för ungefär samma tes i sin kommande bok "Hjärnbalans - Digital detox i en uppkopplad värld", det gäller att hitta en balans och inte proppa i sig en massa tomma digitala kalorier. Även beteendevetaren Jimmy Mogrip griper sig an ämnet i sin kommande bok "Uppkopplad, urkopplad, avkopplad", som också den erbjuder handfasta tips.

””

Hur gör man då för att få ett friskare förhållande till det digitala? Hur låter man bli sin telefon när den ständigt blinkar och plingar?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons