Annons
Nyheter

Bojkotthot över tysk bokmässa

Författaren Salman Rushdie är inbjuden för att hålla tal på bokmässan i Frankfurt, vilket fått Iran att rasa och mana alla muslimska länder att bojkotta mässan. Den indiskfödde britten är inbjuden med anledning av att yttrandefrihet är årets övergripande tema för vad som är världens största bokmässa.(TT)
Publicerad 12 oktober 2015

Författaren Salman Rushdie är inbjuden för att hålla tal på bokmässan i Frankfurt, vilket fått Iran att rasa och mana alla muslimska länder att bojkotta mässan.

Den indiskfödde britten är inbjuden med anledning av att yttrandefrihet är årets övergripande tema för vad som är världens största bokmässa.

Annons

För 26 år sedan fick Salman Rushdie en fatwa utfärdad mot sig av Irans dåvarande ledare ayatolla Khomeiny. Den var en maning till världens muslimer att döda författaren, som gick under jorden och sedan dess haft polisskydd.

Bakgrunden till dödshotet var att Rushdie är upphovsman till Satansverserna, ett både hyllat och kontroversiellt verk. I många muslimska länder är boken förbjuden eftersom den anses hädisk.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons