Annons
Nyheter

Biobiljett med ökande prislapp

2017 riskerar att bli ett rekorddyrt år för biobesökare. En delförklaring är den nya biomomsen som har pressat upp priset. Men publiken strömmar till ändå. Den animerade berättelsen om den polynesiska prinsessan Vaiana blev den mest sedda filmen under första kvartalet 2017.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

Den animerade berättelsen om den polynesiska prinsessan Vaiana blev den mest sedda filmen under första kvartalet 2017. Kostnaden för två vuxna och två barn under tolv år för att se filmen på en av SF Bios biografer i maj är 380 kronor.

Är det mycket eller lite för en bioupplevelse? Det beror såklart på hur mycket man har i plånboken men jämfört med konsumentprisindex (KPI) som mäter alla priser på varor och tjänster, har biopriset dragit ifrån sedan slutet av 1970-talet och det ökade ovanligt mycket under perioden 2009-2011. Om biopriset skulle ha följt inflationen sedan 70-talet skulle en biljett kosta cirka 63 kronor. Om man skulle räkna på samma vis från 1990 skulle priset ligga på 88 kronor. Snittpriset för en biobiljett ligger i dag på 117 kronor.

Annons

"Acceptans för dyra priser"

Men efterfrågan verkar inte minska. Antalet biobesök ligger sedan mitten av 1980-talet hyfsat stadigt. Förra året gjordes nästan 18 miljoner biobesök och Medelsvensson gick på bio 1,7 gånger under året.

Att det skulle vara för dyrt att gå på bio håller inte SF Bio med om.

””

TT: Hur dyrt är för dyrt?

””

Thomas Runfors tror inte att fler skulle gå på bio om det blev billigare.

””

TT: Men jämfört med KPI drar biopriserna ifrån, varför då?

””

Att SF Bio nyligen har fått en ny ägare i den amerikanska biojätten AMC Theatres har inte påverkat biljettpriset, enligt Thomas Runfors.

””

Momsen drabbar olika

En annan högaktuell och omdebatterad fråga när det gäller utvecklingen för biljettpriserna är den nya biomomsen som höjdes från 6 till 25 procent vid årsskiftet. De två största biografkedjorna, SF Bio och Svenska Bio, meddelade då att de inte planerade att höja priserna på grund av momsen.

Men mindre biokedjor och enskilda biografägare, främst på små orter och på landsbygden har inte samma marginaler. Ett statsstöd på 25 miljoner kronor om året 2016-2019 ska delas ut för att stödja dessa biografer. Enligt en enkätundersökning som Svenska filminstitutet har gjort med de biografer som tilldelats detta stöd har minst 60 procent av dessa höjt sina priser.

Annons

"Tvungna att höja"

Ett exempel är biokedjan Eurostar som har biografer i bland annat Falkenberg, Hässleholm och Hedemora. I dag kostar det 110 kronor för att se en kvällsfilm och 90 kronor för en matiné.

””

Intäkterna har minskat efter det första kvartalet men Richard Liljedahl tror att det har att göra med bristen på en riktig publikdragare, som "En man som heter Ove", snarare än höjda priser.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons