Annons
Nyheter

Bevakning mot övergrepp i Pamplona

San Fermín-festivalen har börjat i Pamplona, helt enligt traditionen med firare i rött som sprutade rödvin på varandra och med avfyrandet av en fyrverkeriraket som kallas "chupinazo". Lokala myndigheter har i åt utökat bevakningen mot sexuella trakasserier i samband med niodagarsfesten.(TT)
Publicerad 6 juli 2016

San Fermín-festivalen har börjat i Pamplona, helt enligt traditionen med firare i rött som sprutade rödvin på varandra och med avfyrandet av en fyrverkeriraket som kallas "chupinazo".

Lokala myndigheter har i åt utökat bevakningen mot sexuella trakasserier i samband med niodagarsfesten. De dagliga tjurrusningarna lockar tusentals åskådare och trakasserier och övergrepp förekommer i trängseln.

Annons

Förra året inrättade staden i norra Spanien ett kommunalt informationskontor under festivalen. I år har staden utökat öppettiderna och förstärkt personalen: dygnet runt ska det vara lätt att få hjälp för den som vill göra en anmälan eller behöver vård, skriver kommunen på sin sajt.

2014 inrättade polisen för första gången en patrull som särskilt skulle skydda kvinnor mot övergrepp. Kvinnoorganisationer har agerat i frågan i synnerhet sedan ett mord 2008, då en sköterska mördades under festivalen av en man som hon vägrat ha sex med.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons