Annons
Nyheter

Äventyrsfilm blev växa-upp-drama

Ture Sventon i öknen och Antonioni var inspirationskällorna när Axel Petersén skulle följa upp debuten "Avalon". Resultatet blev "Under pyramiden", den första internationella film som spelats in i Egypten efter den arabiska våren.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Den unga galleristen Katarina Oxes kända konsthandlarpappa försvinner samma dag som hon har vernissage. Hon får en påhälsning av en mystisk egyptier som påstår att hon har en värdefull gammal statyett som inte tillhör henne. På något vis är besöket kopplat till pappans försvinnande. Så ser upptakten ut till "Under pyramiden", som får biopremiär den 5 februari.

””

En äventyrsfilm?

Annons

Från början var dock tanken att "Under pyramiden" skulle bli en äventyrsfilm.

””

Hans genombrott kom med dramat "Avalon" (2011), som bland annat belönade Johannes Brost med en Guldbagge. Det finns ett släktskap med den nya filmen, där de som haft sina "gyllene år" framstår i ett nytt, klargörande ljus för den yngre generationen.

Har du själv haft någon auktoritet som du har behövt bryta med?

””

"Under pyramiden" är delvis inspelad i Egypten, ett land som Axel Petersén har besökt många gånger. Han har tidigare gjort kortfilmer där, lite mer "under radarn". Den här gången fick han och teamet gå den officiella vägen.

””

Bostadsbubblan nästa

Axel Peterséns nästa film heter "The real estate" och ska utspela sig mitt i Stockholms (eventuella) bostadsbubbla. Just nu skriver han på manus och så småningom ska han regissera den tillsammans med "Yarden"-aktuella Måns Månsson. Huvudrollen ska spelas av Peterséns faster Leonore Ekstrand (som också medverkat i "Avalon" och "Under pyramiden").

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons