Annons
Nyheter

Arvet i fokus på årets Tempofestival

Tempo dokumentärfestival fyller 20 år. Det firas genom temat arv, med dokumentärer om allt från den svenska raggarkulturen och avhoppade norska nazister till det förträngda arvet efter Franco-regimen i Spanien. Intresset för det dokumentära berättandet växer.(TT)
Publicerad 3 mars 2019

Intresset för det dokumentära berättandet växer. Det märks inte minst på utbudet på olika strömningstjänster. Enligt Melissa Lindgren, konstnärlig ledare på Tempo dokumentärfestival, har genren utvecklats rejält de senaste åren.

””

Det är inte nödvändigtvis negativt menar hon, men en tydlig trend.

Annons

Raggare under lupp

På årets Tempo dokumentärfestival i Stockholm, som firar 20 år, visas 125 film- och radiodokumentärer från hela världen. Temat arv utforskas ur sociala, politiska, biologiska och ekonomiska perspektiv.

En av dem är den svenska filmen "Raggarjävlar" av Sebastian Ringler som inviger festivalen. Den utforskar en subkultur inom raggarkulturen som är okänd för många, nämligen neoraggarna.

En av festivalens mest namnkunniga som medverkar på festivalen är den franske regissören Nicolas Philibert, som i filmen "Each and every moment" följer studenter och lärare på en sjuksköterskeutbildning.

””

Retrospektiv

Även festivalen förhåller sig till sitt eget arv och avtryck. Bland annat genom att visa tidigare Tempo-filmer i sektionen Retrospektiv. Men det viktigaste arvet, som de också vill föra vidare, är samtalet som dokumentärfilm kan generera.

””

Bland annat visas Maud Nycanders "Nunnan" på nytt i S:t Jacobskyrkan i centrala Stockholm, med ett efterföljande samtal om tro och spiritualitet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons