Annons
Nyheter

Antihjältar: Nina Hemmingssons "hon"

Hon är den mörka utan pupiller, men med gristryne och dräpande repliker. Nina Hemmingssons antihjältinna är en outsider som slår hårt mot de förväntningar som riktas mot henne. Även läsaren får revansch.(TT)
Publicerad 6 juli 2018

Bland tecknaren och poeten Nina Hemmingssons råa kvinnofigurer finns i synnerhet en ständigt återkommande. "Hon" har aldrig fått något namn, däremot en personlighet med allt tydligare konturer. Det omedelbara sättet att ta makten i relationer eller konversationer är karakteristiskt för denna kvinnofigur, en person som Nina Hemmingsson själv har beskrivit som ett slags alter ego slash förebild.

””
””

Inåt som utåt

Annons

Den mörkhåriga saknar pupiller och kan lika gärna ha blicken vänd inåt som utåt. På omslaget till "Jag är din flickvän nu", den första stora samlingen med Nina Hemmingssons serier står hon redo med en brinnande fackla framför radhusområdet.

"Okej, du är självsäker men jag tror ändå att du behöver nån som tar hand om dig ibland", säger en raggande alternativt skeptisk man till henne på krogen.

"Om jag gör! Jag är både låghalt och lätt alkoholiserad. Hem till dig eller mig?" svarar hon.

Blixsnabbt

Kvinnan utan pupiller är en person som vägrar ställa upp på det förväntade och som finner sig blixtsnabbt i stunden på det där sättet som man önskar att man kunde göra själv. I stället för att skämmas för sin bekvämlighet skäller hon ut skorna för att de vägrar gå ut i friska luften.

"Det är fan omöjligt att bli en bättre människa när man motarbetas hela tiden".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons