Annons
Nyheter

Älskad satirtidning fyller 100

Grönköpings Veckoblad fyller 100 år. Chefredaktören Ulf Schöldström tror att satirtidningens överlevnad beror på vårt kluvna förhållande till småstaden. Idén med Grönköpings Veckoblad, som saluförs som "Sveriges största månatligen utkommande veckotidning", är att driva med självbelåten lokalpatriotism.(TT)
Publicerad 1 februari 2016

Idén med Grönköpings Veckoblad, som saluförs som "Sveriges största månatligen utkommande veckotidning", är att driva med självbelåten lokalpatriotism. Aktuella nyhetshändelser speglas i den påhittade småstaden och redaktionen håller alltid med regeringen, särskilt när den har fel.

Ett tecken så gott som något på vilket avtryck tidningen gjort i det kollektiva medvetandet är att Grönköping blivit ett begrepp som kommit att symbolisera provinsiella fånigheter.

””
Annons

Igenkänning

Ulf Schöldström tror att svenskens trots allt mycket ömsinta förhållande till småstaden är en förklaring till att Grönköpings Veckoblad överlevt så länge.

””

Han harklar sig försiktigt.

””

Även om satiren i Grönköpings Veckoblad alltid är stillsam och vänlig så har det ändå hänt att läsare blivit upprörda. Då handlar det vanligtvis om att något har stört idyllen.

””

Parodi på papperstidning

Den digitala revolutionen har förändrat medielandskapet i grunden. Så även de svenska lokaltidningarna. Det har i sin tur påverkat Grönköpings Veckoblad eftersom tidningens humor hämtar sin näring från småstadsjournalistiken.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons