Annons
Nyheter

Vinterstiltjen förbi på bomarknaden

Bostadsmarknaden håller på att ta fart igen efter jul- och nyårshelgerna. Efterfrågan ökar men det finns tecken på att den värsta överhettningen kan vara över. Den svenska bostadsmarknaden har varit het de senaste åren. Så het att experterna varnat för en bostadsbubbla.(TT)
Publicerad 3 februari 2016

Den svenska bostadsmarknaden har varit het de senaste åren. Så het att experterna varnat för en bostadsbubbla. De politiska partierna har inlett samtal om åtgärder som ska bromsa den snabba prisutvecklingen och hejda hushållens skuldsättning.

Men i höstas bromsade priserna in. I november registrerade Svensk Mäklarstatistik ett trendbrott och under årets sista månader stod priserna i praktiken stilla. I centrala Stockholm backade till och med priserna i något i november.

Annons

Jul- och nyårshelgerna är traditionellt lågsäsong med förhållandevis litet utbud och få affärer. Nu ökar utbudet snabbt igen, enligt Fastighetsbyråns mäklarpanel med drygt 500 mäklare. Panelen får också frågan om marknaden är mest fördelaktig för säljare eller köpare.

Utplaning

Ovanligt nog är fördelen för säljarna mindre i Stockholm än rikssnittet och minst av de marknadssegment Fastighetsbyrån jämför.

””

Statliga bolåneinstitutet SBAB konstaterar i rapporten Mäklarbarometern att efterfrågan, budgivning och slutpriser ökade i långsammare takt under det sista kvartalet 2015.

””

Makligare takt

De mäklare SBAB frågat tror på prisökningar med ungefär 1 procent per kvartal under 2016, det vill säga klart lägre än de senaste två årens rekordnivåer med priser som rusat med 10-15 procent per år.

””

I slutet av nästa vecka kommer nya siffror för bostadsprisutvecklingen i januari.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons