Annons
Nyheter

Vinstras för SKF - men aktien stiger

Vinsten sjunker och var dessutom sämre än väntat. Men SKF-aktien stiger ändå efter att först ha rasat. Framtiden är osäker. Ledningen räknar med "något lägre" efterfrågan jämfört med första kvartalet i fjol.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 653 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2015. Det kan jämföras med vinsten på 1 293 miljoner kronor motsvarande period året före.

Analytiker hade i genomsnitt räknat med en vinst före skatt på 1 073 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Annons

I resultatet ingår flera engångsposter. Den justerade rörelsevinsten landade på 1 626 miljoner kronor, jämfört med analytikernas förväntningar på 1 834 miljoner kronor.

Försiktig vd

Vd Alrik Danielson är försiktig om framtidsutsikterna.

"När vi nu går in i första kvartalet förväntar vi oss fortsatt osäkerhet ur ett makroperspektiv och till följd av detta räknar vi med att efterfrågan sekventiellt blir relativt oförändrad men något lägre jämfört med föregående år", skriver han i rapporten.

SKF-aktien föll först med över fyra procent efter rapporten, men steg sedan med ett par procent.

Ledningen har skruvat på de finansiella målen. Rörelsemarginalen ska nå tolv procent och den organiska tillväxten ska nå fem procent över en konjunkturcykel.

Målen kan nås

"Jag är övertygad om att dessa mål kan uppnås även om vi har mer hårt arbete framför oss", skriver Danielson.

Omsättningen uppgick till 18 215 miljoner kronor, jämfört med 18 499 miljoner kronor ett år tidigare, vilket var i nivå med förväntningarna.

Styrelsen föreslår en utdelning till aktieägarna på 5:50 kronor per aktie, vilket är en oförändrad nivå jämfört med året före. Analytiker hade i snitt räknat med en höjning av utdelningen till 5:54 kronor per aktie.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons