Annons
Nyheter

Växande bilpoolsmarknad med utmaningar

Bilpoolsmarknaden växer och i takt med det utmaningarna för ledande aktörer. För konsumenterna är valet heller inte givet - bilpool eller traditionell hyrbil? Hur långt och hur länge bilen ska köras är frågor att ställa innan man gör sitt val.(TT)
Publicerad 3 juni 2018

Sommar och hyrbil är för många en given kombination. Särskilt om man vill slippa äga en bil själv med allt från service till parkeringsavgift.

De ledande hyrbilsfirmorna har på senare år fått konkurrens av olika varianter på bilpoolsföretag med skilda inriktningar.

””
Annons

Finns på ett 50-tal orter

Företeelsen med bilpooler sträcker sig så långt tillbaka som till 70-talet men då i form av olika kooperativ. Under 2000-talet har det tagit fart på allvar med olika kommersiella aktörer. Sunfleet med 1 600 bilar på 50 orter i Sverige är den klart största.

Ekonomiskt går det också bra. 2016 omsatte man 131 miljoner kronor och 2017 ökade tillväxten med 25 procent, säger Peter Alguren, avgående vd.

””

Bland övriga aktörer märks bland annat Drivenow, som ägs av tyska BMW, men medan Sunfleet spridit sig över hela landet är Drivenow koncentrerat till Stockholm och ett tiotal europeiska storstäder. Vd:n Fredrik Ellsäter ser egentligen inte Sunfleet som konkurrent utan komplement då de har olika affärsstrategi.

””

Röda siffror

Rent ekonomiskt har man de senaste åren gått med cirka 36 miljoner i förlust och svarta siffror väntas inte förrän 2019.

Även om man affärsmässigt har olika strategier är utmaningarna detsamma - bristen på parkeringsplatser.

””

Miljöaspekten, det vill säga att dela en bil, lockar många. Samtidigt är nästan tre av fyra (72 procent) av Sunfleets bilar dieseldrivna, vilket Peter Alguren medger är ytterligare en utmaning att förändra.

””

Och även om marknaden växer är det inte liktydligt med att fler aktörer kliver in, snarare tvärtom. Bildelningsfirman Car2go som ägdes av Daimler lades ned för två år sedan i Stockholm och Per Schillander ser svårigheter för uppstickare:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons