Annons
Nyheter

Varnar för utdragen rysk recession

Den ryska ekonomin väntas krympa med 4 procent i år och 1 procent 2016, skriver storbanken SEB:s ekonomer i den senaste upplagan av Eastern European Outlook. Bankens ekonomer räknar med att EU-ledarna förlänger sanktionerna mot Ryssland 2016, även om det kan bli en "viss uppmjukning".(TT)
Publicerad 7 oktober 2015

Den ryska ekonomin väntas krympa med 4 procent i år och 1 procent 2016, skriver storbanken SEB:s ekonomer i den senaste upplagan av Eastern European Outlook.

Bankens ekonomer räknar med att EU-ledarna förlänger sanktionerna mot Ryssland 2016, även om det kan bli en "viss uppmjukning".

Annons

"Ryssland, som redan svarat EU/USA med ett förlängt importstopp av livsmedel till nästa sommar, är största förlorare på sanktionskriget enligt vår bedömning", skriver Mikael Johansson, chef för SEB:s Östeuropa-analys.

Sanktionerna, som infördes efter den ryska annekteringen av Krim, försvårar bland annat finansieringen på kapitalmarknaden för många stora ryska bolag.

Grannlandet Ukrainas BNP beräknas samtidigt rasa med 12 procent i år följt av svag tillväxt 2016-2017, då ekonomin antas få stöd av en skuldnedskrivning och IMF-lån.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons