Annons
Nyheter

Tulpanen - en historisk finansbubbla

Tulpanen är både vacker, fräsch och färgglad. Lökväxten, älskad av många - och för några hundra år sedan så älskad att människors ekonomi gick i kras. Här är blommans och tulpanmanins spännande historia.(TT)
Publicerad 15 januari 2019

Tulpanen (Tu'lipa) har fått namn från det persiska ordet dulband, turban, som den ansetts likna. Den är av släktet liljeväxter med runt 100 arter på stäppmarker i södra Europa och Asien. Störst artrikedom finns i Pamir och på Kazakstans stäppområden.

I mitten av 1500-talet fördes växten från Asien till Nederländerna och Frankrike. Tulpanlöken kunde inledningsvis bara köpas av få. Men allt eftersom växte intresset för blomman, som blev mycket populär bland överklassen.

Annons

I Nederländerna tog dock förtjusningen till slut en ände med förskräckelse för många.

Under 1600-talet utbröt nämligen en förödande spekulationsmarknad med extrema lökpriser i Holland. Till slut betingade en enda lök ett pris som motsvarade ett hus i Amsterdam.

En terminshandel infördes på de lökar som låg nedgrävda. En köpare åtog sig helt enkelt att betala för en skörd som låg flera månader fram. Även den som inte ägde en tulpanlök kunde ge sig in i handeln, med utfästelse om framtida leverans.

Till slut trissades priset upp så pass mycket att hela upplägget havererade. Man hade helt enkelt förköpt sig och spekulerat för pengar som inte fanns.

Katastrofen var ett faktum i februari 1637. Finansbubblan sprack och tulpanmanin var över.

Hur gick det då för tulpanen? I dag hör odlade tulpaner till de viktigaste snittblommorna - och är även en av de mest tåliga i trädgården.

Källa: Nationalencyclopedin, Wikipedia, odla.nu, Populär Historia

TT

Annons
Annons
Annons
Annons