Annons
Nyheter

Trump på tvärs med G7 efter skakigt möte

Samtalen med de övriga ledarna i G7-gruppen har varit "extremt produktiva", förklarade en leende Donald Trump innan han lämnade toppmötet i Kanada. Sedan hävdade USA:s president att hans land var en spargris som övriga världen ständigt stjäl ur.(TT)
Publicerad 9 juni 2018
””

Hans avskedsanförande på pressträffen blev både utmanande gentemot de andra G7-ledarna och dubbeltydigt eftersom han förklarade att han för sin del skulle föredra en tullfri värld om bara andra länder behandlade USA schysst.

””

Enades om dokument

Annons

Tonen var hård mot övriga världen som Trump anser har utnyttjat USA "i årtionden".

””

Men i samma andetag tillbakavisade USA:s president alla påståenden om att oenighet och splittring präglat toppmötet.

””

I det påståendet instämmer knappast de övriga sex ledarna i G7-gruppen. In i det sista jobbades det intensivt med att få till ett utfall av toppmötet som rymde mer än en leende fasad av påklistrad gemenskap. Länge hängde frågan i luften om det skulle bli något gemensamt slutdokument undertecknat av samtliga ledare.

Till slut kunde mötets värd Kanadas premiärminister Justin Trudeau tillkännage att ett gemensamt dokument antagits av hela G7-gruppen, inklusive Donald Trump.

Modernisera WTO

I uttalandet skriver ledarna bland annat att de lovar att bekämpa protektionism och att fri och rättvis handel är en motor för tillväxt och jobb. Gruppen lovar också att snarast möjligt verka för att modernisera världshandelsorganisationen WTO.

Men redan medan uttalandet jobbades fram tonade Frankrikes president Emmanuel Macron ner dess betydelse och förklarade att det endast ska ses som ett steg på vägen.

””

Tidigare under dagen hade Trump fått övriga toppmötesdeltagare att höja på ögonbrynen när han 17 minuter försenad anlände till Justin Trudeaus frukostmöte om jämställdhetsläget för världens kvinnor. Trump missade därmed Trudeaus inledningsanförande i frågan.

Skyller Krim på Obama

Trumps utspel i fredags om att han ansåg att Ryssland åter borde få ingå i G7-gemenskapen ledde också till frågor under presskonferensen inför hans avresa. Ryssland uteslöts ur dåvarande G8 år 2014 efter att landet annekterat Krimhalvön.

Annons

USA:s president vidhöll sin åsikt att Ryssland borde få återinträda i gruppen och som svar på en fråga angående Krim och om han ansåg att halvön borde bli erkänd som ryskt territorium hänvisade han till sin företrädare på presidentposten.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons