Annons
Nyheter

USA kräver slopade jordbrukstullar av Kina

Donald Trump kräver att Kina häver tullavgifterna på amerikanska jordbruksvaror, bland annat kött. Kina, å sin sida, välkomnar att USA:s planer på höjda tullar på kinesiska varor skjuts fram - igen.(TT)
Publicerad 2 mars 2019

USA har länge haft planer på att höja tullavgifterna på kinesiska varor, som varje år uppgår till ett värde av 250 miljarder dollar.

Tullhöjningarna - från 10 procent till 25 procent - var till en början tänkta att träda i kraft vid årsskiftet, men sköts då upp i tre månader.

Annons

I söndags meddelade USA:s president Donald Trump att han förlänger tidsfristen ytterligare, vilket välkomnades av Kinas handelsdepartement i ett uttalande på lördagen.

Som anledning angav Donald Trump de "produktiva" samtal som förs mellan honom själv och Kinas president Xi Jinping, som han hoppas ska mynna ut i ett handelsavtal mellan de två jätteekonomierna.

Kräver gentjänst

I nya tweets begär Donald Trump nu att Kina i gengäld slopar tullavgifterna på amerikanska jordbruksvaror. Som exempel nämner han avgifter på nöt- och fläskkött.

"Jag baserar detta på det faktum att våra handelssamtal rullar på fint, samt att jag inte höjde den andra omgången tullar för dem till 25 procent den 1 mars", skriver Trump på Twitter.

Kravet är "väldigt viktigt för våra fantastiska lantbrukare", skriver han, och tillägger "och för mig!"

Ett hotande handelskrig har briserat mellan USA och Kina sedan i mars i fjol, vilket har gett utslag på världens börser.

"Enorma framsteg"

I slutet av 2018 möttes Donald Trump och Xi Jinping under ett G20-möte i Argentina, och kom då överens om ett "eldupphör".

Sedan dess har optimistiska tongångar kring tillkomsten av ett handelsavtal, framför allt från Donald Trumps sida, gjort att börsen återhämtat sig något.

Annons

Samtalen om ett handelsavtal "går jättebra", enligt Vita Husets ekonomiska rådgivare Larry Kudlow.

””

Han tillade att Vita Huset inväntar svar från Xi Jinping.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons