Annons
Nyheter

Toshiba lovar pengar till sena reaktorer

Förlusttyngda Toshiba lämnar garantier på 3,68 miljarder dollar (32 miljarder kronor) för det försenade bygget av två atomreaktorer på Vogtle-verket i Georgia, USA, skriver kraftbolaget Georgia Power. Åtagandet görs för att säkerställa projektet sedan Toshiba-ägda Westinghouse ansökt om konkursskydd.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Förlusttyngda Toshiba lämnar garantier på 3,68 miljarder dollar (32 miljarder kronor) för det försenade bygget av två atomreaktorer på Vogtle-verket i Georgia, USA, skriver kraftbolaget Georgia Power. Åtagandet görs för att säkerställa projektet sedan Toshiba-ägda Westinghouse ansökt om konkursskydd.

Japanska Toshiba gick med 950 miljarder yen (75 miljarder kronor) i förlust under det brutna räkenskapsår som avslutades i och med mars. Men företagets finanser är så skakiga att revisorerna ännu inte godkänt bokslutet.

Annons

Toshiba uppger dock att pengarna till Vogtle är avsatta sedan tidigare, och att man nu bara sätter ett tak för de åtaganden som gjordes när projektet påbörjades 2008.

Företaget har liknande problem med svällande kostnader på ett kärnreaktorbygge i South Carolina. Där pågår förhandlingarna fortfarande.

Kostnadsnivån i atomkraftsbranschen har ökat kraftigt på grund av nya rön och säkerhetsregler efter Fukushima-katastrofen i Japan. Samtidigt hårdnar konkurrensen från andra energislag, exempelvis solkraften som blir billigare och billigare för varje år som går.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons