Annons
Nyheter

Tillväxtländer dräneras på kapital

Kapitalet flyr från världens så kallade tillväxtländer, med Kina i täten. För första gången sedan 1988 blir det ett nettoutflöde, varnar Internationella bankföreningen (IIF). Det handlar om stora belopp.(TT)
Publicerad 1 oktober 2015

Det handlar om stora belopp. IIF:s ekonomer beräknar nettoutflödet ur de 30 största tillväxtekonomierna i år till 541 miljarder dollar (drygt 4 500 miljarder kronor).

Bakom åderlåtningen står utländska investerare, som tvärnitar satsningar i tillväxtländerna, samtidigt som ländernas inhemska investerare flyttar en allt större del av sitt kapital utomlands. Trenden, som inleddes redan 2014, har tagit fart på allvar i år och har resulterat i kraftiga börsras och stora kursfall för tillväxtländernas valutor.

Annons

Ökad osäkerhet kring Kinas ekonomi och politik i kombination med åtstramningsplanerna hos USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) ligger bakom utvecklingen. Kapitalet flyttas i stor utsträckning till vad som ses som säkrare placeringar, som obligationer från de stora västerländska ekonomierna med USA och Tyskland i täten.

Det ser inte ut som någon tillfällig anpassning, enligt IIF, som bara ser en måttlig förbättring 2016.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons