Annons
Nyheter

Telias förre vd misstänkt i muthärva

Telia Soneras förre vd Lars Nyberg misstänks för medhjälp till mutbrott, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Han riskerar fängelse om han fälls. Det är i samband med förundersökningen om Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan som Nyberg är brottsmisstänkt.(TT)
Publicerad 8 oktober 2015
Telia Soneras förre vd Lars Nyberg misstänks för medhjälp till mutbrott, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Han riskerar fängelse om han fälls. Det är i samband med förundersökningen om Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan som Nyberg är brottsmi
Telia Soneras förre vd Lars Nyberg misstänks för medhjälp till mutbrott, rapporterar SVT:s Uppdrag granskning. Han riskerar fängelse om han fälls. Det är i samband med förundersökningen om Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan som Nyberg är brottsmi

Det är i samband med förundersökningen om Telias mutmisstänkta affärer i Uzbekistan som Nyberg är brottsmisstänkt. Nyberg skriver i ett sms att "jag har blivit delgiven misstanke för medhjälp till mutbrott, för över ett år sedan", rapporterar Uppdrag granskning på sin hemsida.

””

Trots att Nyberg uppenbarligen varit misstänkt en tid och förhörts har de uppgifterna inte varit kända förrän nu. Nyberg kommenterar inte för Uppdrag granskning hur han ställer sig till misstankarna, men enligt vad TT erfar förnekar han brott.

Annons

Ännu en misstänkt

Den nu 63-årige Nyberg var vd för Telia 2007-2013. Förundersökningen inleddes sedan Uppdrag granskning i september 2012 avslöjat att Telia kan ha betalat 2,3 miljarder kronor till diktatorsdottern Gulnara Karimova i utbyte mot licenser. Nyberg nekade även då:

””

Nyberg lät då beställa en utredning av en advokatbyrå. I februari 2013 kunde den varken slå fast eller avfärda att brott hade begåtts. Då lämnade Nyberg Telia.

Även en annan tidigare hög chef har nu delgivits misstanke om brott enligt Uppdrag granskning. Det skulle betyda att minst fem tidigare Teliachefer nu brottsutreds, bland dem Tero Kivisaari, som var chef för affärerna i regionen.

Upp till sex år

Såväl medhjälp till mutbrott som mutbrott kan om det anses grovt ge fängelse mellan sex månader och sex år. Det är dock ovanligt att medhjälp får samma påföljd, enligt Helena Sunden på Institutet mot mutor. Fleråriga fängelsestraff förekommer dock.

Även Karimova och flera av hennes medhjälpare misstänks för grovt mutbrott.

Efter Uzbekistanfallet har skandalerna fortsatt. Telias nuvarande ledning medger att oetiska eller brottsliga affärer i flera länder.

TT kunde i våras tillsammans med Uppdrag granskning avslöja att en av Telias affärer i Azerbajdzjan kan röra sig om den i särklass största mutan i svensk historia. Affären, som ingicks 2008, är värd minst 6 miljarder kronor för Telias lokala partner - av allt att döma president Ilham Aliyevs familj.

Förra månaden tillkännagav Telia att bolaget tänker lämna hela regionen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons