Annons
Nyheter

Syriens kornbod sinar

Extrem torka har gjort att spannmålsskörden i provinsen al-Hasakah i östra Syrien beräknas bli en av de sämsta på decennier, enligt den statliga jordbruksstyrelsen.(TT)
Publicerad 15 juli 2018

Extrem torka har gjort att spannmålsskörden i provinsen al-Hasakah i östra Syrien beräknas bli en av de sämsta på decennier, enligt den statliga jordbruksstyrelsen. Provinsen, som är autonom och förvaltas av kurderna, har sedan inbördeskrigets början stått för omkring tre fjärdedelar av veteskörden i landet, skriver Der Spiegel.

Missväxten har gjort att årets skörd bara räcker till att försörja invånarna och de tiotusentals krigsflyktingarna i regionen. Regimen i Damaskus ska därför importera 1,5 miljon ton vete från Ryssland, varav en stor del odlats på den av Ryssland annekterade Krimhalvön. Dessutom kommer man att vända sig till Bulgarien och Rumänien för att säkerställa spannmålsförsörjningen.

Annons

I många år var Syrien nettoexportör av spannmål. Ett bra år kunde landet producera omkring fyra miljoner ton vete, varav 1,5 miljoner ton exporterades.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons