Annons
Nyheter

Sydkorea fortsätter höja lägstalönerna

Sydkorea har beslutat att höja minimilönerna med elva procent för landets arbetstagare till motsvarande cirka 66 kronor i timmen med start nästa år. Det står klart efter att kommissionen för minimilöner avslutade ett 19 timmar långt sammanträde på lördagseftermiddagen lokal tid.(TT)
Publicerad 14 juli 2018

Sydkorea har beslutat att höja minimilönerna med elva procent för landets arbetstagare till motsvarande cirka 66 kronor i timmen med start nästa år. Det står klart efter att kommissionen för minimilöner avslutade ett 19 timmar långt sammanträde på lördagseftermiddagen lokal tid.

Landets socialdemokratiske president Moon Jae-In, som tillträdde posten förra året, har tidigare lovat att höja lägstalönerna med 55 procent till 2020. I linje med detta höjdes lönerna inför 2018 med 16,4 procent.

Annons

Alla är dock inte nöjda med lördagens beslut. En lobbygrupp som representerar en del av Sydkoreas småföretag har reserverat sig mot höjningen, som de inte tänker acceptera. Lobbygruppen pekar bland annat på att den sydkoreanska ekonomin går trögare än på länge och säger att de höjda lönerna kommer att tvinga flera mindre företag att sparka personal för att undvika konkurs.

Den sydkoreanska ekonomin ökade med omkring 142 000 nya arbetstillfällen per månad mellan januari och juni. Det är den lägsta tillväxten landet upplevt sedan finanskrisen bröt ut 2008.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons