Annons
Nyheter

"Svenska banker stabila"

Svenska storbanker är stabila och har inget intresse av att gå samman med utländska aktörer, enligt flera bedömare. Nordea fortsätter att tiga om uppgifterna om en nederländsk flört. Vill Nordea gå samman med en nederländsk bank? Det vill vd Casper von Koskull inte svara på.(TT)
Publicerad 7 oktober 2016

Vill Nordea gå samman med en nederländsk bank? Det vill vd Casper von Koskull inte svara på.

"Vi fokuserar helt och hållet på den pågående omvandlingen i Nordea, däribland stora projekt som förenklingsprogrammet och arbetet med vår företagskultur", skriver vd:n i ett uttalande.

Annons

Uttalandet kommer efter uppgiften i finanstidningen NRC Handelsblad att banken fört samtal om ett samgående med statligt kontrollerade ABN Amro i Nederländerna.

Pehr Wissén, ekonomie doktor vid Handelshögskolan i Stockholm, ser inte att svenska storbanker skulle vinna på att gå ihop med andra banker.

””

Ny tid, nya insikter

Stor är bra - det var tidigare ett mantra inom finansvärlden. I dag är det nästan det omvända, konstaterar han.

””

Därför ger Wissén inte mycket för ryktet om Nordea och ABN Ambro.

””

Bankanalytiker som TT talat med tror däremot att det finns korn av sanning i uppgifterna om Nordea.

””

Klarar sig själv

Däremot sägs det vara överraskande, och inte heller särskilt troligt att en affär skulle gå i lås. Analytikerna pekar på att det borde finnas möjlighet för Nordea att utvecklas på egen hand, och på att ett samgående skulle vara politiskt vanskligt om det handlar om att kringgå kapitalkrav.

Att andra svenska storbanker skulle leta partner ses som helt osannolikt.

””

Antti Saari, bankanalytiker på OP Group i Finland, sticker ut i sammanhanget. Han tror att den nederländska staten är beredd att sälja till Nordea, till ett högre pris.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons