Annons
Nyheter

Förslag om mer pengar till Swedbanks styrelse

En av storägarna vill att Swedbanks vd Birgitte Bonnesen får fortsatt förtroende trots avslöjandena om misstänkt penningtvätt i bankens baltiska verksamhet. Och trots det enorma tappet i börsvärde vill bankens valberedning ge stora arvodeshöjningar till styrelseledamöterna.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Valberedningen föreslår en arvodeshöjning med i snitt 5 procent för ledamöterna. Förslaget väntas klubbas igenom på årsstämman på Oscarsteatern i Stockholm den 28 mars. Höjningen av arvodet blir då betydligt större än de 3,2 procent stämman beslutade om i fjol, rapporterar Dagens industri.

Ordförande Lars Idermark skulle få ett tillskott på 90 000 kronor och hans ersättning landar då på 2,6 miljoner kronor. För vice ordförande Ulrika Francke blir arvodet 885 000 kronor, 35 000 kronor mer än i fjol. Övriga ledamöter föreslås få 605 000 kronor, jämfört med 570 000 kronor i fjol.

Annons

"Sticker i ögonen"

Detta trots att Swedbank förlorat omkring 35 miljarder i börsvärde sedan uppgifterna om den misstänkta penningtvätten briserade för snart två veckor. Det är helt i sin ordning, menar Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna.

"Jag kan förstå om det sticker i ögonen på folk. Men det är upp till stämman att avgöra höjningen och det vi kan konstatera är att Swedbank följer de andra storbankerna", säger han.

Både SEB och Handelsbanken föreslår liknande arvodeshöjningar som Swedbank.

Swedbanks största ägare Sparbanksgruppen säger till Svenska Dagbladet att man är beredd att rösta ja till att ge styrelsen och Birgitte Bonnesen ansvarsfrihet för 2018 på årsstämman.

””

Andra avvaktar

Han hänvisar till att de uppgifter som framkommit i SVT:s Uppdrag Granskning rör händelser före 2018.

Samtidigt vill ägarna AMF, Alecta och Robur, som tillsammans äger runt 14 procent av Swedbank, avvakta med att ge besked om hur de tänker rösta.

””

Ansvarsfrihet kan nekas om ägare som kontrollerar minst en tiondel av aktierna röstar nej på stämman.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons