Annons
Nyheter

Stabila bankvinster trots minusränta

De låga räntorna stoppar inte bankerna från att håva in miljardvinster. De fyra storbankerna tjänade tillsammans cirka 106 miljarder kronor förra året, och delar ut nära 60 miljarder till aktieägarna.(TT)
Publicerad 9 februari 2016

I ett ganska jobbigt klimat levererar de svenska bankerna det som kan förväntas, tycker Mats Anderson, bankanalytiker på Kepler Cheuvreux.

””

Att svensk ekonomi går bra är naturligtvis också en faktor som påverkar.

Annons

Ökad vinst

Den sammanlagda rörelsevinsten för 2015 landade på cirka 106 miljarder kronor, en svag ökning från året innan. Resultaten spretar lite mellan bankerna: Handelsbanken och Nordea ökade rörelsevinsten, medan den minskade för Swedbank och SEB. Däremot minskade Nordeas räntenetto, Handelsbanken har draghjälp av framgångarna i Storbritannien och så vidare.

””

Ränteläget rår bankerna inte på. Men Odd Weidel, analytiker på norska Sparebank 1, hade hoppas på en större ökning av intäkterna och utlåningen.

””

Däremot ser han nivån på den förbättrade kapitaliseringen som en positiv överraskning.

60 miljarder

De svenska, och nordiska, bankerna står sig bra i jämförelse med andra europeiska länder, påpekar både Odd Weidel och Mats Anderson.

Alla bankerna med undantag för Swedbank kommer att öka utdelningen, enligt styrelsernas förslag. Närmare 60 miljarder kronor fylls aktieägarnas fickor med.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons