Annons
Nyheter

Snart kan ditt pärlhalsband vara miljömärkt

För den som vill smycka sig och samtidigt värna om miljön finns det snart ett alternativ. Australiska fiskare har börjat fiska pärlmusslor på ett hållbart och spårbart sätt.(TT)
Publicerad 3 oktober 2017

MSC-märkningen används på fisk- och skaldjursprodukter för att kunden ska få kännedom om att varan har tagits fram på ett hållbart sätt genom hela produktionsledet - från havet till butiken.

Organisationen har nu certifierat ett pärlmusselfiske i västra Australien.

””
Annons

Medvetenhet

När det gäller matvaror finns det en stor medvetenhet bland konsumenter om miljöpåverkan, anser Epps

””

Merparten av de pärlor som fiskas säljs generellt till USA och länder i Europa där det finns en stor efterfrågan på spårbara produkter, det vill säga varor där konsumenten kan se ursprunget, förklarar Minna Epps.

Förutom att fiska pärlmusslor går det även att odla dem. De pärlor som fiskats upp ur havet är de som brukar sägas vara äkta. Och pärlans äkthet har ofta hamnat i fokus medan frågor om miljöpåverkan och arbetsförhållanden har fått mindre uppmärksamhet.

””

"Går förhoppningsvis snabbt"

De australiska fiskeföretagen har märkt av en efterfrågan bland de aktörer som säljer pärlor till konsumenter, men det återstår fortfarande några frågor som måste lösas.

TT: När kommer de här pärlorna att finnas ute till försäljning?

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons