Annons
Nyheter

Skräckindex varnar för nedgång

Kanske, kanske ser vi början på slutet till den enorma börsuppgången på senare år. - Det är åtminstone vad många verkar tro och är rädda för, säger Agneta Jönsson på föreningen Aktiespararna. Börsen är rejält skakig.(TT)
Publicerad 6 oktober 2015

Börsen är rejält skakig.

””

På aktiemarknaden finns mått och siffror på allt - så även oron. Det så kallade skräckindexet, eller volatilitetsindexet (VIX), är ett statistiskt mått på förväntningar om att kursen ska svänga upp eller ner.

Annons

Tog ett språng

VIX låg under 20 när börserna sakta men säkert tickade uppåt.

Men sedan devalverade Kina sin valuta för att få fart på sin ekonomi i mitten av augusti. Det skrämde börshandlare jorden runt och fick VIX att ta ett brant språng upp till 40. Sedan dess har VIX legat mellan 20 och 30. Och där kan det förmodligen ligga ett tag, tror Agneta Jönsson.

Stockholmsbörsen har som många andra börser gått upp i flera år. Någon gång måste det ta slut, förstås. Och just nu vet många inte riktigt vad de ska tro.

Alla tyder tecknen

””

Samtidigt väntar alla på tecknen på en vändning. Minsta lilla räntehöjning kan vara första tecknet på att börsboomen saktar av.

””

Så vad ska en småsparare göra? De närmaste månaderna är knepiga, tycker Lena Fahlén, men på längre sikt ser det ändå bra ut för börsen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons