Annons
Nyheter

Så gör du för att bli ekonomiskt fri

Hitta din plats på jorden, lev och nyttja allt där som behövs för din vardag. Då kan du bli ekonomiskt fri, hävdar Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg i Leksand. De har nu samlat sina tips i en bok. Paret Lindberg slutade sina heltidsjobb i 40-årsåldern för att leva på sparade pengar.(TT)
Publicerad 10 mars 2019

Paret Lindberg slutade sina heltidsjobb i 40-årsåldern för att leva på sparade pengar.

””

När TT kommer på besök står en rörmokare och arbetar i badrummet. Det är upprivet från golv till tak. En planerad renovering står på tur.

Annons

Oskar Lindberg och Maribel Leander Lindberg bor i villa, har en bil och olika fritidssysselsättningar. De reser ibland och lever ett helt vanligt Svenssonliv förutom att de inte har några jobb.

För nästan två år sedan slutade paret sina heltidsjobb. Det var ett steg för att vara mer med sina tre barn och under friare premisser.

””

Tanken väcktes i Mexiko

Inspiration och idén om att bli ekonomiskt fri föddes under en resa i Mexiko 2011 där de levde enkelt under en tid. Paret träffade andra som anammat en annorlunda livsstil. De följde och läste vad amerikanska bloggare skrev om ämnet.

””

De budgeterade sin ekonomi utifrån en teori om fyraprocentsregeln, det vill säga att du behöver 25 gånger dina årliga utgifter i ett investerat kapital för att bli ekonomiskt fri.

De båda utbildade ekonomerna började spara och göra investeringar under sex års tid.

””

Kostnaderna för vardagen med boende, mat och transport har de effektiviserat till runt 20 000 kronor i månaden. Enligt beräkningar lägger många heltidsarbetande inte sällan upp till 60-70 procent av inkomsterna på detta.

Snålar inte

Paret anser att de absolut inte snålar eller gör stora uppoffringar för sitt livsval.

””

Oskar har på morgonen dragit femåriga dottern Annabel till förskolan på en snowracer. Skola och omsorg finns inom cykel- och gångavstånd. Dessutom har de Maribels föräldrar som grannar.

Annons

De gör fortfarande en del saker som "kan ses som arbete". Det kan handla om lärarvikariat och föreläsningar.

””

Familjen hyr också ut en stuga på tomten och senare hoppas de att intäkter ska trilla in från boken "Ut ur ekorrhjulet", som släpptes i januari.

””
””

Många som går i pension i vanlig mening vittnar om att avslutet kan bli abrupt, när den dagliga rutinen och den sociala biten som följer med ett arbetsliv försvinner. Men det är inget som paret Lindberg saknar.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons