Annons
Nyheter

Pundet faller efter juridiskt utlåtande

Pundet faller kraftigt mot både dollarn och euron. Ett juridiskt utlåtande från den brittiska justitiekanslern Geoffrey Cox om ett tillägg till utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU pressar den brittiska valutan.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

Enligt Cox ger tillägget inte Storbritannien någon juridisk grund för att i ett senare skede ensidigt säga upp den omtvistade så kallade nödlösningen - kallad backstop - för gränsen mellan brittiska Nordirland och EU-landet Irland efter EU-utträdet.

I elfte timmen

Annons

Tillägget har förhandlats fram i elfte timmen av premiärminister Theresa May och gäller just nödlösningen, som i korthet innebär att gränsen ska hållas öppen så länge parterna - EU och Storbritannien - inte har kunnat komma överens om något annat.

I en tidigare omröstning i det brittiska parlamentet om utträdesavtalet röstade en stor majoritet av parlamentarikerna nej till utträdesavtalet med hänvisning till att nödlösningen om den nordirländska gränsen låser fast Nordirland i EU, vilket kritiker ser som ett hot mot unionen mellan Storbritannien och Nordirland.

Pundet, som inledde handelsdagen uppåt, var efter beskedet åter nere på 1:30 dollar per pund, samma nivå som fredagens bottennapp.

Stor risk

Ledande Europabörser följer med nedåt, med undantag för Londonbörsen, där aktier med exponering mot exportmarknaden får draghjälp av den försvagade brittiska valutan.

Trycket nedåt på pundet förklaras av att Theresa Mays utträdesavtal i och med utlåtandet från Geoffrey Cox anses löpa stor risk för att inte godkännas av parlamentet i en omröstning på tisdagen. Det innebär i sin tur en ökad risk för en brittisk krasch ut ur EU, utan avtal, även om de flesta bedömare räknar med att ett nej till utträdesavtalet snarare kommer att leda till att brexitutträdet skjuts upp eller går till en andra folkomröstning.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons