Annons
Nyheter

Godstrafik styrs om till väg och färja

Godstrafik måste styras om till följd av stoppet för en viss typ av godsvagnar genom Danmark, som införts efter dödsolyckan på Stora Bältbron förra veckan. - Det kan bli fördröjningar, det kan man räkna med, säger Anders Bellander, marknadschef på Hector Rail.(TT)
Publicerad 9 januari 2019

En stor del av företagets transporter genom Danmark görs med den typ av vagnar som nu stoppats av den danska trafikstyrelsen. Det gäller godsvagnar som används för frakt av lastbilstrailers, så kallade semitrailers.

Det danska stoppet infördes sedan det visat sig att den godsvagn som var inblandad i den dödliga tågolyckan hade ett fel i låsmekanismen.

Annons

Beskedet från den danska myndigheten är att förbudet gäller tills godstransportörerna visat att de uppfyllt ett antal villkor.

"Har kontroll"

””

Trailers som skulle ha fraktats på godståg genom Danmark får nu i stället köras på väg eller fraktas med färja till och från Tyskland.

””

Redan lagt om

Från Mertz Kombiterminal i Malmö går ungefär 60 trailers om dagen via järnväg.

””

Om stoppet blir långvarigt kommer godsvolymerna till och från Trelleborgs hamn att öka, förutspår hamnens produktionschef Jonas Pedersen.

””

Åtta personer omkom i tågolyckan i förra veckan där ett lastbilssläp som fraktats på en godsvagn träffade sidan på ett persontåg.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig formulering om semitrailers.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons