Annons
Nyheter

Pensionssystemet under lupp - utreds akut

Det räcker inte med nya regler för premiepensionens fondtorg. Premiepensionssystemets upplägg ska nu snabbutredas. Men att lägga ner systemet är inte aktuellt, enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).(TT)
Publicerad 5 juni 2017

Flera fall där oseriösa aktörer har missbrukat premiepensionssystemet har uppdagats under det senaste året. Regeringen och pensionsgruppen, som samlar sex partier, vill nu att hela systemet ses över. En snabbutredning ska göras parallellt med det redan påbörjade arbetet med en hårdare reglering av pensionssystemets fondtorg.

””

Utredningen ska göras av Stefan Lundbergh, doktor i ekonomisk statistik.

Annons

Tryggare system

I förra veckan presenterade Pensionsmyndigheten ett förslag i 30 punkter för att strama åt reglerna kring vilka som får verka på premiepensionens fondtorg. Förslaget tar utgångspunkt inom ramen för det nuvarande systemet.

Pensionsgruppens nya utredning ska ta ställning till ytterligare åtgärder för att skapa ett tryggt system på lång sikt.

””

Nedläggning inte aktuell

En möjlig åtgärd som hon lyfter är skärpta kapitalkrav på de aktörer som är verksamma på fondtorget, det vill säga hur mycket förvaltat kapital som ska finnas i en fond. Finansinspektionen (FI) förespråkar ett väsentligt högre kapitalkrav än de 500 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten föreslagit inom ramen för nuvarande system.

””

Statsminister Stefan Löfven har uttryckt att han är beredd att överge hela premiepensionssystemet. Enligt Annika Strandhäll är det inte aktuellt i nuläget. Omkring 1 000 miljarder kronor finns i dag placerade i systemet.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons