Annons
Nyheter

Premiär i dag för nya pengarna

I dag är det premiär för Sveriges nya pengar. Tre gamla valörer får nytt utseende och en ny - tvåhundringen - gör debut. Men det kommer ta ett tag innan alla svenskar får de nya sedlarna i näven. De nya sedlarna - 20-, 50-, 200- och 1 000-kronor - blir giltiga i dag.(TT)
Publicerad 1 oktober 2015

De nya sedlarna - 20-, 50-, 200- och 1 000-kronor - blir giltiga i dag. Men det kommer att ta ett tag innan distributionen når ut överallt. I uttagsautomaterna kommer till exempel inte tvåhundringen att finnas i hela landet förrän under våren 2016. I handeln och på bankerna dyker de upp successivt under de kommande dagarna och veckorna beroende på hur snabbt de omsätter sina sedlar.

Det enda säkra sättet att verkligen säkra en sedel i dag är att i eftermiddag besöka Riksbanken i centrala Stockholm. Var och en som tar sig till Brunkebergstorg mellan klockan 14 och 19 kommer, mot kontanter, att kunna växla till sig en "Ingmar Bergman".

Annons

Säkerheten är en viktig anledning till att vi får nya sedlar. Men hur känner man igen en riktig sedel? Jo, genom att vicka på den.

Alla sedlar har ett motiv uppe i högra hörnet som skiftar i olika färger. På den nya 200 kronorssedeln som alltså pryds av Ingemar Bergman är motivet en klappa som används vid filminspelningar.

””

Tvåhundra- och tusenlappen har också ett säkerhetsband till vänster om porträttet.

””

Beslutet om att införa nya sedlar och mynt fattades redan 2010. Totalt handlar det om att alla sedlar och mynt utom tiokronan, motsvarande över 75 miljarder kronor, ska bytas ut.

Men ingen panik - de nuvarande 20-, 50- och 1 000-kronorssedlarna fortsätter att gälla till den sista juni nästa år.

Handeln har varnat för säkerhetsrisker i samband med sedelutbytet. Rent praktiskt sker indragningen av de gamla sedlarna framför allt när du handlar. När handlarna lämnar in sina dagskassor hos banken kan gamla sedlar makuleras och ersättas med nya.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons