Annons
Nyheter

M och S vill se tuffare tag mot banker

Efter avslöjanden om misstänkt penningtvätt i svenska storbanker vill både Moderaterna och Socialdemokraterna diskutera skärpta sanktioner.(TT)
Publicerad 5 mars 2019

Svantesson, som är vice ordförande i riksdagens finansutskott, anser i likhet med utskottets ordförande Fredrik Olovsson (S) att uppgifterna om Nordeas och Swedbanks hjälp med misstänkt penningtvätt är mycket allvarliga.

””

Även Fredrik Olovsson anser att det finns skäl att diskutera tuffare sanktioner, och om verktygen som finns används ofta nog.

””
Annons

Inte vara rädd

Möjligheten att döma ut företagsböter finns redan i dag. Den mest uppmärksammade boten är 50 miljoner kronor för Nordea för att inte ha tillräckliga system mot penningtvätt.

””

Både Olovsson och Svantesson har en rad frågor de vill ställa till Thedéen.

””

Han vill också höra varför medarbetarna på golvet gjort en annan bedömning än ledningen för FI när det gäller att agera i ärenden.

Brister i samarbete

Båda två pekar på att FI och andra tillsynsmyndigheter inte har varit bra nog i det gränsöverskridande arbetet med att hålla koll på bankerna.

””

Centerpartiet har begärt att Nordea och Swedbank ska kallas till finansutskottet för att förklara vad som skett och vad de gör för att förhindra penningtvätt framöver. Än så länge har inget beslut fattats om detta.

””

Måste göra mer

Hon anser att bankerna nu måste lägga alla kort på bordet och utredas av rättsvårdande myndigheter.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons