Annons
Nyheter

Osannolik delstatsdröm i Puerto Rico

Det bankrutta Puerto Rico röstar i helgen om landets framtida status. Opinionsmätningar pekar mot att väljarna vill att det karibiska området blir delstat i USA. Men bedömare ser detta scenario som osannolikt.(TT)
Publicerad 10 juni 2017

Självständighet, delstat i USA, eller att fortsätta som halvt självstyrande USA-territorium, är alternativen i söndagens folkomröstning i Puerto Rico.

Men frågan avgörs inte av väljare på de krisdrabbade öarna utan av USA:s kongress, kontrollerad av Republikanerna. Och intresset bland dem för att få med väljarna från Puerto Rico - kända som lutande åt Demokraterna - i framtida kongress- och presidentval är troligen inte särskilt stort.

””
Annons

Ställt in betalningar

Lagom till folkomröstningen har Puerto Ricos djupa och tioåriga skuldkris kokat över. Staten har i maj ställt in betalningar och ansökt om konkursskydd. På spel står en statsskuld på 74 miljarder dollar och ytterligare nästan 50 miljarder i pensionsåtaganden.

Som så ofta i liknande kriser pressas landet hårt av hedgefonder från USA, som köpt på sig skattebefriade högriskobligationer emitterade av olika myndigheter i San Juan.

””

Precis som i fallet Grekland med euron är en devalvering ut ur den ekonomiska krisen inte möjlig. Puerto Rico använder USA:s dollar som betalningsmedel. I Puerto Ricos fall saknas dessutom möjligheten att vända sig till IMF för hjälp, då landet varken är en självständig stat eller medlem i valutafonden.

Stålbad med nedskärningar

Det osannolika scenariot med Puerto Rico som delstat i USA är inte heller någon lösning, enligt Lachman. Det skulle helt och hållet stänga dörren till någon form av nödlån från USA.

””

Det enda spåret som återstår för Puerto Ricos guvernör Ricky Rossello är därför att pressa långivarna så hårt det går och samtidigt genomföra ett stålbad med nedskärningar som skapar ett långsiktigt budgetöverskott, enligt Lachman.

Rossello verkar vara inne på samma spår. I en budget presenterad den 1 juni föreslog han en 40-procentig nedskärning av offentlig konsumtion och en sänkning av löner till offentliganställda med 13 procent.

Motståndet lär dock bli hårt. Hedgefonderna har i konkursprocessen redan anklagat Puerto Rico för grundlagsbrott i och med att betalningar har ställts in. Samtidigt blir inhemska fackliga krav på att åtaganden mot offentliganställda uppfylls allt mer högljudda.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons